”Înfiinţarea unui Centru Educaţional şi Social în cadrul ”Asociaţiei Filantropice-Sociale Sfântul Apostol Ştefan”

„O masă pentru cei flamanzi!“ si ,, Dreptul la cultură şi educatie, al celor făra posibilitaţi”

-O lucrare în numele Bisericii-

Pentru a veni în sprijinul copiilor şi părinţilor, a adolescentilor şi a tinerilor din mediile sociale dezavantajate, din satul Catanele, comuna Căteasca, judeţul Argeş, Părintele Adrian Paul Stănescu, parohul bisericii din localitate şi presedintele”Asociaţiei Filantropice-Sociale Sfântul Apostol Ştefan”, din dragoste pentru oamenii din parohia sa, în ciuda greutăţilor slujirii într-o comunitate rurală, dar şi a împotrivirii oamenilor, nu s-a lăsat învins şi s-a luptat să înfiinteze Centrul Educational şi Social în cadrul Asociatiei pe care o conduce.
Pentru a ameliora această situaţie, pentru protejarea, asistarea şi consilierea mamelor şi copiilor acestora, de varste prescolară şi şcolară, victime ale violentei domestice precum şi copiii cu risc social provenind din familii dezorganizate, s-a nascut ideea înfiinţarii acestui Centru Educaţional şi Social în cadrul ”Asociaţiei Filantropice-Sociale Sfântul Apostol Ştefan”.
În acest sens, părintele a încheiat un acord cu Primăria Comunei ca să îi dea în întreţinere o şcoală veche închisă, pe care să o renoveze şi să o amenajeze. Acolo dorind să se întâlneasca cu aceşti copii, cu părinţii lor, cu adolescenţii si tinerii din comunitate, pentru început sâmbăta şi duminica, când ei vin la biserică, urmand să se înmulţească întalnirile în cadrul proiectelor pe care presedintele asociaţiei le are în vedere.
Acest centru a fost absolut necesar, pentru că reprezenta soluiţa ce mai buna pentru cazurile sociale dramatice, determinate de faptul ca exista un numar în continua crestere a familiilor monoparentale care se confruntă cu grave probleme sociale si economice, situatii, care fac imposibilă dorinta părintelui de a putea asiguraindividual, îngrijirea, educatia si supravegherea, atat de necesare copiilor aflaţi la varstele prescolare, scolare şi a adolescenţilor, care au nevoie de repere morale, în această societate bolnava.
Unul din scopurile înfiinaţrii acestui Centru, a fost prevenirea destrămarii familiilor, cu efecte negative asupra cresterii şi dezvoltarii copilului, asistenta multipla şi de specialitate a familiilor cu disfuncţionalitaţi.

La înfiinţarea acestui Centru, s-a ţinut seama de factorul cel mai importan şi anume ocrotirea, îngrijirea şi supravegherea copiilor şi adolescenţilor, provenind din familii cu risc social, unde se asigură şi prevenţia instituţionalizarii copilului al carui de multe ori, unic parinte, înregistrează dificultaţi în asigurarea unei ingrijiri şi educaţii normale, asigurandu-se în acelasi timp şi prevenţia fenomenelor de delincventa juvenila şi abandon scolar.
Centrul funcţionează începând cu data de 22 decembrie 2011, unde în cadrul acestuia, a avut loc numeroase programe educaţionale şi sociale.
Astfel s-a urmarit ca prin intermediul acestui Centru, să se poata aduce un strop de dragoste, de speranţă şi de încurajare în inimile celor saraci, a numeroaselor cazuri de familii cu mulţi copii, a familiilor monoparentale, a orfanilor, şi a adolescenţilor şi tinerilor defavorizaţi social.
Consecinţele realitatilor sociale, se răsfrâng şi mai mult asupra copiilor, care, sunt nevoiţi să renunţe de multe ori la şcoală.
Imposibilitaţile în care se afla acesti părinţi, de a face faţă situaţiei financiare, care în cele mai multe cazuri, familiile se afla sub limita subzistenţei umane, face atat de necesară implicarea oamenilor buni, care au milă crestinească de semenul său aflat in suferinţă.
Împreună cu oameni de bine, părintele a început prin a le asigura lunar alimente, îmbrăcăminte, rechizite şi tot ceea ce ţine de gospodărie.
Însa scopul său cel mai important, era să-i adune pe copii si pe adolescenţi după terminarea cursurilor, într-un spaţiu special amenajat, unde să vină şi profesori de la şcoala din localitate, pentru a le completa cunoştinţele, dar şi să le ofere momente de destindere, pentru a-i face să uite de problemele lor de acasă.
Educatorii, voluntari ai asociatiei, au ca atributii, educarea copiilor, supravegherea lor si ajutarea copiilor de varsta prescolară şi scolară la îndeplinirea temelor pentru acasă, precum şi alte sarcini didactico-pedagogice ,care să îi ajute pe copii să se integreze normal în mediul scolar.
În cadrul Centrului au loc activitati recreative-jocuri, sport, pictura si muzică;
Cursuri de dans cu profesor de coregrafie;
Cursuri de limba romană si gramatica limbii romane, pentru a învăta să scrie, să citească şi să se exprime corect;
Educaţie muzicală/instrumentală – chitara
Învaţarea limbi franceze si a limbii engleze;
Lecţii de educaţie religioasă si morală, ţinute de părinte.

Părintele Paul Stănescu, conlucrează strans şi cu asistenţii sociali precum şi cu întreaga echipă pluridisciplinară pentru buna desfasurare a programelor asociatiei.
Pe lângă cursurile şi programele standard, echipa tânără şi entuziastă, care este alaturi de părinte, a pregătit tuturor copiilor o serie de cursuri opţionale, în funcţie de înclinaţiile şi abilităţile fiecărui copil.
Totodata, acest loc s-a dorit să fie, locul de desfasurare a unor evenimente semnificative, atat legate de programul educaţional (concursuri, spectacole), cat şi de sărbatori naţionale şi religioase.
Părintele s-a implicat activ în crearea acestui spaţiu luminos si curat, încalzit de chipurile şi veselia copiilor, un loc care să-i primeasca cu familiaritatea unui cămin adevarat, aceasta fiind calea spre schimbarea calitatii vieţii acestor copii.
Totul a început de la implementarea proiectelor catehetice din cadrul Bisericii ”Hristos împărtăşit copiilor”, când părintele a intrat în contact cu tot mai mulţi copii din familii defavorizate şi astfel a hotărât cu mult curaj să schimbe viata tristă a comunitaţii.
Centrul Social Sfantul Apostol Stefan are un spaţiu multifuncţional, care permite copiilor defavorizaţi accesul la servicii educative si distractive, unde într-un climat sigur şi modern, unde calmul şi buna dispoziţie sunt la loc de cinste, copiii au posibilitatea de a se dezvolta armonios si liber, desfăşurând periodic activităţi educative, cursuri opţionale, activităţi artistice, culturale, sportive si distractive, sub directa îndrumare a unor cadre didactice voluntare, specializate în lucrul cu copiii, oferind din toata inima, îngrijirea, înţelegerea şi compasiunea lor pentru toti copiii necajiţi si pentru adolescentii nenîţelesi de societate.
Sala Centrului, are un rol multifuncţional.
Locul de luat masă se transforma adesea, în loc de studiu şi de joacă, fiind amenajat într-un spaţiu plăcut şi dotat corespunzător pentru activitaţile copiilor (mobilier ergonomic, frumos colorat adaptat nevoilor copiilor şi nivelului de dezvoltare).
La Centrul Educational si Social, copiii beneficiază, într-un spaţiu modern şi prietenos, de jucării, numeroase jocuri, cărti specifice nivelului lor de dezvoltare, precum şi dotări specifice: pentru muzică (cd-uri si casete audio), ecologie, stiinţe, formare si documentare – informatică, material didactice necesare desfăsurarii oricarui program.
În cadrul centrului, s-au desfăsurat activitati culturale, serbari, ore de recreere si divertisment, vizionare de materiale folositoare si educative. Întalniri cu adolescenţii şi tinerii din comunitate, cu care s-a discutat liber şi deschis despre problemele lor.
Întalniri cu păriniţii copiilor de care se ocupa Asociatia, pentru a se rezolva anumite probleme.
O problema destul de grea, este lipsa locurilor de muncă.
În acest sens presedintele Asociatiei, a demarat programe de reorientare profesională, unde a organizat în acest Centru, cursuri de calculatoare, cursuri de olărit, cu cadre specializate, în urma cărora, mamele cursante au putut obtine diplome oficiale, care să le ajute în gasirea unui loc de muncă.
Tot în cadrul Centrului, s-au organizat mese calde pentru cei săraci, în lipsa unui spaţiu special amenajat.
Datorita multitudinilor activitaţilor necesare comunitaţii, Asociaţia doreste să dezvolte în viitor, un Centru mare al iubirii crestine, unde cei multi si necăjiţi să poata spera la ajutor în momentele grele din viaţa lor.
Urmatoarele programe ale Asociaţiei, vizeaza construire de noi spaţii sociale pentru a le oferi în continuare pe langa lectiile educative şi o masă caldă într-o sală de mese modernă cu bucătărie proprie.
Asociaţia nu-si limiteaza desfasurarea activitaţilor aici. Părintele Paul Stanescu, doreste să facă mult mai mult. Să pună în practică cu curaj ideiile sale, venind în întampinarea nevoilor tot mai mari ale copiilor, familiilor si ale tinerilor.
Se doreste extinderea Centrului si dotarea corespunzatoare domeniului de activitate.
Astfel Centrul mai are nevoie de:
Săli de clasă personalizate, amenajate în funcţie de vârsta, profil, tematică proiectelor în desfăşurare;
Săli de joacă;
Loc de joacă exterior, amenajat în curtea Centrului;
Sală pentru activităţi sportive;
Teren de fotbal;
Teren de tenis de camp şi de masă;
Cabinet medical;
Cabinet de psihologie;
Sală pentru material didactic şi jucării.

Să fim împreună alaturi de oamenii aflati în suferintă, să reprezentam pentru copiii nostri o adevarata lecţie de credinţă, iubire, milostivire şi dăruire, într-o lume în care răutatea încearca să învingă cea mai frumoasă poruncă, care ne face fericiţi:”PORUNCA IUBIRII”!