Solidaritatea fata de oamenii afectati de saracie

Solidaritatea faţă de oamenii afectaţi de sărăcie

Solidaritatea este un sentiment care determină pe oameni să-şi acorde ajutor reciproc la nevoie. Solidaritatea faţă de oamenii afectaţi de sărăcie este unul dintre principiile Parintelui Paul Stanescu, presedintele Asociatiei Filantropice Sfantul Apostol Stefan din Catanele, Arges si ale Bisericii ortodoxe, al carui reprezentant este.
Toate actiunile se desfasoara in jurul Bisericii, unde parintele isi desfasoara activitatea, locul unde omul se uneste cu Dumnezeu, acolo unde se afla si sediul Asociatiei.
Bazată pe egalitate, dreptate socială, solidaritatea presupune întrajutorarea reciprocă a tuturor membrilor societăţii. Iisus este primul care proclamă solidaritatea între oameni şi iubirea creştină.
Oamenii aparţin aceluiaşi trup al societăţii şi trebuie să se bucure de aceiaşi demnitate umană.
Uniți de dragostea pentru semeni, presedintele asociatiei si voluntarii care-i sunt alaturi, organizeaza periodic, mese calde pentru saraci, pentu cei cu care soarta nu a fost prea generoasă.
Peste 100 de persoane se bucura de aceste actiuni umanitare, care au loc in cadrul Asociatiei.
Aperitiv, ciorbă țărănească de porc, sarmale, friptură, felii de cozonac, vin, cafea, voie buna, cuvant de folos duhovnicesc, pe care parintele il ofera cu toata dragostea, căldură și zâmbete din plin. Acesta este meniul sărmanilor din parohia parintelui Paul Stanescu, care iau parte la mesele oferită de Asociația Filantropica-Sociala Sfantul Apostol Stefan.
Dacă pentru unii, masa in familie înseamnă căldura unui cămin, pentru beneficiarii Asociatiei, o farfurie cu mâncare caldă și o vorbă blândă simbolizează iubirea si mangaierea Mântuitorului.
Sa avem mereu in inimile noastre “Porunca iubirii”. Caci “De as avea credinta atat de multa incat sa mut si muntii, daca nu am dragoste nimica nu sunt” – deci n-am nici o valoare.
Ori noi avem porunca de la Dumnezeu sa ne iubim unii pe altii. Cea mai mare porunca din cate porunci sunt ,este porunca iubirii.
Domnul Hristos a fost intrebat de catre farisei: “Care-i cea mai mare porunca?” Si a zis Domnul Hristos asa – dupa ceea ce-i scris in sfanta evanghelie de la Marcu: “Asculta Israele! Domnul Dumnezeu este singurul Domn. Sa nu ai alt Dumnezeu in afara de El si sa-L iubesti pe Domnul Dumnezeul tau din toata inima ta, din tot sufletul tau, din tot cugetul tau, din toata puterea ta. Aceasta este cea dintai porunca.
Si a doua, asemenea acesteia, este: Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti”
Pentru ca, spune sfantul evanghelist Ioan: “Dumnezeu ii iubire”.
-Sa iubesti inseamna sa te depasesti si sa te daruiesti!
Ce inseamna asta? Inseamna: sa nu fii multumit cu cat ai facut pana acuma, sa vrei sa faci mai mult, sa cauti mai mult, sa fii mai bun daca esti bun, sa fii mai iubitor daca esti iubitor, sa te silesti sa fii mai ingaduitor daca esti ingaduitor, sa fii mai iertator daca esti iertator. Asta inseamna “sa te depasesti”, sa nu fii multumit cu putin, sa nu fii multumit cu cat ai facut, sa nu zici ca “am facut destul”; sa te depasesti, sa vrei mai mult si mai mult.
Pentru ca stiti ca Domnul Hristos a spus: “Fiti desavarsiti precum Tatal vostru cel din ceruri desavarsit este
-Sa fim intelegatori fata de neputinta omeneasca!
Unde-i iubire nu poate sa fie nemultumire. Iubirea, dragostea toate le rabda, toate le crede, toate le nadajduieste, toate le poarta.
“Porunca noua va dau voua: Sa va iubiti unii pe altii precum si Eu v-am iubit pe voi!”
Nu exista mai mare fericire in lumea aceasta, in nici o privinta, decat fericirea care vine din iubire.
Sa nu uitam niciodata ca noi avem o porunca de la Dumnezeu sa ne iubim unii pe altii.
Avem porunca de la Dumnezeu sa iubim pe Dumnezeu.
Avem porunca de la Dumnezeu sa fim milostivi unii fata de altii.
Avem porunca de la Dumnezeu sa iertam.
Avem porunca de la Dumnezeu sa nu uram pe nimeni.
Toate acestea tin de invatatura Mantuitorului, de starea noastra de crestini.
Si atunci Fiul lui Dumnezeu n-a venit degeaba in lumea aceasta, ci a venit si pentru noi, a venit sa inmulteasca iubirea noastra, a venit sa ne ajute sa ne inmultim iubirea, a venit sa ne dea fericirea din iubire.
Si aceasta este un dar de la Dumnezeu.
Sa nu uitam porunca Mantuitorului de a ne iubi unii pe altii!
Sa nu uitam porunca Bisericii, care zice: “Sa ne iubim unii pe altii ca intr-un gand sa marturisim!”
Sa nu uitam sa daruim o farfurie cu mancare unui sarac!
Sa nu uitam sa fim solidari!
Sa nu uitam sa iubim!
Sa nu uitam sa fim fericiti!

Imagini din Programul:”Solidaritatea faţă de oamenii afectaţi de sărăcie”